|
||
Manowar'ı Joey DiMaio ile kuran ve yıllarca en bilinen Manowar klasiklerini yaratan Ross The Boss tam yirmi yıl sonra heavy metal'e geri döndü.Bu geri dönüşün sebeplerini öğrenmek için yaptığımız röportajda Manowar'ın kirli çamaşarılarını da ortaya serdik.![]() İlk sorumuz tabii ki heavy metal'e dönüşünüzle ilgili... Bu mucize nasıl gerçekleşti ? (kahkahalar) Aslında hiçbir zaman metal'den kopmadım, tüm hayatım boyunca bir metal adamıydım ben.Manowar'dan ayrıldıktan sonra kısa süreli bazı thrash metal projelerine girdim ama yarıldığımdan beri aklımda Manowar'da yaptığımız metal'e, power metal'e geri dönmek vardı.Ama buna bir türlü vakit bulamadım, Dictators'la turneye çıkmak, albüm kaydetmek, stüdyo işleri derken bu mümkün olmadı.Doğru zamanı bulamadığım gibi doğru grubu da bulamadım.Derken 2005'te Earth Shaker festivalinde Manowar'la birlikte sahne aldım, herkesin çok memnun kaldığı bir performanstı, orada olmalıydım, sonuçta Manıwar'ın kurucusuydum ben, Neyse o olaydan sonra beni Keep It True festivaline çağırdılar.Ben istekliydim ama bir sorun vardı.Bir grubum yoktu!Ne yapacağım diye kara kara düşünürken -buna inanmayacaksın- posta kutusunda bir CD buldum. Men of War isimli bir Manowar cover grubunun CD'siydi bu.Dinlediğimde kulaklarıma inanamadım, sanki kendimi dinliyor gibiydim.Aslında bir Manowar cover grubuydu değildi, Ivory Night isimli bir gruptu bu, kafalarına esmiş Manowar şarkılarını coverlamışlar. Ondan sonra gruba firmadan bir yetkili ulaştı.Bir gitarist sizinle çalışmak istiyor demiş yetkili.Elemanlar da "Biz artık o şarkıları çalmıyoruz" demişler, sonra "Kim ki bu gitarist" diye sormuşlar.Ross The Boss diye yanıt gelince yere düşmüşler Ondan sonra hemen Almanya'ya gittim, prova yaptık ve bu adamların ne kadar iyi olduklarını fark ettim."New Metal Leader" ilk dönem Manowar'ı anımsatıyor... Grubumla birlikte yazdım şarkıları ve her şey kendiliğinden böyle çıktı.Eski Manowar albümlerine benzediği söylenebilir, onlarda olduğu gibi epik şarkılar, rock şarkılar ve marşlar var. Neden "Yeni Metal Lideri" ? Bildiğin gibi Manowar'la yaptığım son albüm "Kings of Metal" idi, ondan sonra ancak böyle bir isimle devam edebilirdim."Metak kralları" sözü venim ciddiye aldığım bir şey değildi, onlar ciddiye alıyordu.Benim mizah duygum vardır, onlarda bu yok.Bu yüzden de birçok insanın Manowar'a cephe aldığını düşünüyorum. Peki Manowar'la arandaki asıl sorun bu muydu ? Bak, ben müziği ciddiye alırım, çok ciddiye alırım ama bir mizah duygum da vardır.Ama onların yaptığı şeyler ciddiye alınmayacak kadar çılgıncaydı. "Other bands play Manowar Kills" gibi cümleler... O ve "Death to False Metal" gibi diğer sloganlar... Ben bunları kaldıramadım. Peki mesela ben yeni albümü dinlerken bu şarkıların Ericl'le, Joey'le, Scott'la nasıl olabileceğini düşündüm.Her ne kadar grup elemanlarıyla problemlerin olduğunu söylesen de... Benim grup elemanları ile sorunum yok.Joey'la sorunum var.Biz grubu beraber kurduk, o zamanlar birbirimizi seviyorduk, sayıyorduk ama sonra olmadı.İnan bana, benim o grupta olmamam ikimizin de yararına. ![]() "HEAVY METAL'E GİTAR HÜKMEDER!" Yine de bu albümü dinlerken keşke Ross Manowar'da olsaydı diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz... Mesela Eric Adams bu şarkıları söyleseydi... Ama bak burada yeni bir solist var; Patrick, tüm sözleri de o yazdı.Bence bu grup müzik adına yeni dönemi işaret ediyor.Geçmişimi seviyorum ama ona yaslanmıyorum.Hem Manowar artık böyle müzik yapmıyor ki! Yapmıyorlar! Ben heavy metal'e gitarların hükmettiğini düşünüyorum.Onlar öyle düşünmüyorlar.Bu bir gitar albümü.Synthesizer ve keyboard'lar heavy metal'e hükmedemez. Ve Manowar'ın son albümünde daha çok onları duyuyorduk... Ben hiçbir şey duymadım! Korolar ve bir şeyler... Profesyonel olarak başka gruplara sataşmamam lazım ama sanırım sen beni anlıyosun... Senden sonraki dönemden sevdiğin bir Manowar şarkısı yok mu ? Benden sonraki albümleri tamamen dinlemediğimi söylemeliyim.Tesadüfen karşılaştığım şarkılardan en çok "Warriors of the World'ü beğendim, çok sağlam bir şarkı. (RIPER: Aynı fikirdeyim Ross abi, senden sonraki en baba şarkı) Bir de Rhino'nun "Triumph of Steel'deki performansı muhteşem.Benim çok yakın bir arkadaşım Rhino. "New Metal Leader" da en sevdiğin şarkı ne? 'Constastines Sword' çok değişik bir şarkı.Ama zaten "Battle Hymns" ilk çıktığında herkese çok değişik geliyordu, nasıl adlandıracaklarını şaşırmışlardı.En çok gurur duyduğum şarkı ise 'Matador', onun sonundaki klasik gitar kısmı mükemmel oldu.İkinci Manowar albümündeki 'Secret of Steel'e benzetiyorum. Sözleri ne hakkında ? Sözleri aslında matador hakkında değil, boğa hakkında.Gerçek bir hikayeBir boğa var, o kadar iyi ki hiçbir matador onu yenemiyor.Boğa yaşıyor! Süper değil mi ? ))Kılıç saplansa bile mi yaşıyor ? Sanırım, evet.Boğa yaşıyor. (not: Spinal Tap diyaloğu tam!) Yaş kaç abi ? (böyle sormadım tabii haha) Grubum 30 yaş civarında. Bu gruba o enerjiyi veren de o.Ben ve Joey 54 yaşındayız. Ama ben hiç 54 yaşında gibi hissetmiyorum.54 yaşındaymış gibi çalmıyorum.Zaten 54 yaşındaki biri nasıl çalabilir onu da bilmiyorum hahaha. Ve Türkiye'ye geleceğiz, ne kadar büyük bir kalabalık olduğu önemli değil, büyük salon küçük salon hiç fark etmez, her yere gidip çalacağız.Sert ve hızlı çalacağız, ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız.Seyirci ne kadar az olursa o kadar iyi.Böylece onlar bizim tepemizde olur, biz onların tepesinde.Bunu seviyoruz.İnsanlarlla birlikte olmayı seviyoruz.Onlara yakın durmayı, onların beynini patlatmayı seviyorum hahaha. Rock star tavrından daha çok punk tavrın var... Evet ve bunu sınayabilirsin! Ama punk kitlesi genelde metal'i sevmez. Senin durumun ise garip, kült punk grubu The Dictators'ta da çalıyorsun... Aslında The Dictators ilk punk gruplarından biri olduğu kadar, punk-metal terimine de yol açan gruptu. Ve ben o gruptaki metal adamdım.Bunu o zamandaki konserlerimize gelen James Hetfield da söylüyordu.Punk ve metal, uzak müzik türleri değil.Metallica sadece coverlardan oluşan albümler yapmadı mı? Metal dinleyicileri punkçıları iyi çalmıyor diye eleştirirler.Ama sert ve dürüst çalmak da başka bir şeydir.Hatalar kimin umrunda ? Ben daha çok duygu ve melodiyle ilgiliyim.Bilgisayarlarla kaydetmeyle, vokale efektler katmakla, keyboard eklemekle metal olmaz.İnsanlar tarafından yapılmış bir müziğe benzemiyor ki o zaman.Ve biz Manowar'da eskiden böyle yapardık, bir grup olarak stüdyoya girerdik ve çalardık.Sonra bundan vazgeçtiler, bas ayrı, gitar ayrı, yüzlerce defa kaydettilerBen buna dayanamadım. "New Metal Leader" ile eski okul metal'e kavuşacak insanlar, uzun zamandır istiyorlardı, şimdi onu elde edecekler. Sence Joey DiMaio bu albüm hakında ne düşünür ? Hahaha.Umarım takdir edebilecek kadar iyi duygulara sahip olur.Zaman gösterecek.Belki de "ben de böyle yapmalıyım" diye düşünür, kim bilir.Hayranlarının son zamanlardaki çizgisinden memnun olmadığını biliyorum. Manowar kendini "Kings of Metal" olarak adlandırsa da eleştirmenler Manowar'ı pek ciddiye almıyor... Artık almıyorlar... Bu tip albümler yaptıkça neden ciddiye alsınlar ki? Ama eskiden de almıyorlardı, hiçbir zaman Judas Priest, Iron Maiden gibi gruplarla birlikte anılmadı... Grubun taviz vermez tavrı ve imajından dolayı anılmadı.Bir de "Biz metal krallarıyız, sahte metal'e ölüm" sloganları... Sahte metal nedir ? "Manowar dışındaki herşey!" Böyle diyince Mötley Crüe fan'ları sizi nasıl sevebilir ki? Maiden, Priest fan'ları nasıl sevebilir ? Sadece Manowar'ı sevmelisiniz gibi bir şey yarattılar.Gruba en çok zararı da bu verdi. Peki etrafınızda "böyle yapmayın" diyen menajerler, plak şirketi yetkilileri falan yok muydu ? Vardı.Ama Joey'e asla ne yapmaması gerektiğini söyleyemezsiniz ki.Ben bunun yanlış olduğunu biliyordum, ona söylüyordum ama dinlemiyordu beni. "Bak şu anda Ross The Boss ile konuşuyorsun" diyorum ama yok olmuyordu. Gerçekten yazık olmuş çünkü bence Manowar'ın müziği üst düzey bir müzik ama tavırdan ve imajdan kaybediyorlar... Sana şunu söyleyeyim; bence Manowar'ın benimle, Eric, Scoot ve Joey'le birlikte olduğumuz line up metal tarihinin en iyi line uplarından biri, Sabbath'ın, Maiden'ın klasik lineup'ı gibi.Ama artık olan oldu.20 yıl çok uzun bir zaman.Manowar'a iyi dileklerimi sunuyorum ama şimdi metal dünyasının yeni metal liderini bulmanın zamanı geldi. Headbang dergisi Ekim 2008 sayısı Doğu Yücel röportajıdır ve internete Distopya.Org çıkışlıdır.Yazıyı kopyalamak gibi bir şeyi düşünmeyin bile ! |
||
|
||
| bir sekilde joey ile kavga etmeyip manowar da kalsaydi o zamanda manowar in yaptigi isleri yuceltecekti ama, nedir bu milletin ayrildigi gruplara bok atma cabasi anlamiyorum, tamam manowar in tavirlari da dogru degil ama su anda boss in manowar da olmak istediine adim gibi eminim | ||
|
||
| Yeni albüm kötü bu arada.Ross The Boss comeback yapıyorsa ve albümün adını iddialı bir şekilde New Metal Leader koyuyorsa çok daha iyi bir şey gelmeliydi.Eğer bu albümle yeni metal liderleri olacaklarını düşünüyorsa bir daha düşünsün. | ||